Filmen ”Et elskeligt hus” er produceret af journalist Dorte Søholm og klipper Ole Grønbæk. Den fortæller hele historien om det ikoniske bygningsværk med den verdensberømte arkitektur. Historien om huset, som kom til verden i modvind, men som siden erobrede alle hjerter med sin varme udstråling.
Se traileren
Titel: »Et elskeligt hus« (trailer)
Længde: 1:30
Tekstet: Nej
Sprog: Dansk
Se filmen
Titel: »Et elskeligt hus«
Længde: 59:00
Tekstet: Nej
Sprog: Dansk
Drømmen
Aarhus Rådhus blev indviet 2. juli 1941. Visionære politikere i byen drømte i 30’erne om et hus, der kunne bære demokratiet og en ny og bedre fremtid i sig. Et hus uden borgerlig magtdemonstration og forloren udsmykning. Arkitekterne Arne Jacobsen og Erik Møller var med på den drøm. Men befolkningen syntes, at arkitekternes forslag var for skrabet og for moderne.
Betonkassen manglede stil og storhed, og der var ikke noget tårn. Derfor måtte arkitekterne, inden byggeriet kunne gå i gang, tegne et tårn og gøre rådhuset mere præsentabelt ved at give det en overfrakke af norsk marmor. Indvendigt blev de strenge funktionalistiske linjer blødt op, og huset blev foret med træ.
Arkitekturhistorie
Da huset blev indviet i 1941, var modstanden begravet. Byen var stolt af det nye hus.
Siden er det blevet kendt og beundret over hele verden som et hovedværk i den milde skandinaviske fortolkning af modernismen. Selv om huset blev et kompromis, viste det sig, at Arne Jacobsen og Erik Møller med opblødningen af det oprindelige, strenge og funktionalistiske hus havde skabt arkitekturhistorie. I 1995 blev Aarhus Rådhus fredet, men huset er langt fra nogen museumsgenstand. Det er stadig på mange måder topmoderne, ungt, livligt, gæstfrit – og rasende elegant.
You must be logged in to post a comment.